HTML

kereszte emlékezet-mentése

mert mindig, mindent elfelejtek

Címkék

2010.01.01. 17:21 kereszte

újévi étel: bolgár lencse szájbarágós elkészítése

Címkék: gasztro újjév

Én már többször főztem ezt a lencsés ételt újév alkalmából. Rémesen egyszerű, kicsit egzotikus és ha nem magában fogyasztjuk akkor nem brutális a másnapos gyomornak sem.

 

Hozzávalók:

  • lencse: előző nap beáztatott lencse kb 30 dkg (egy zacskó kétharmada) amikor beáztatom egy nagy edénybe annyi vízben, hogy elfedje és két-három óra múlva újra kell töltenem az általa megivott a vizet) beáztatni kell, anélkül a lencse szerintem csak kuktában fő meg emberi idő alatt
  • fűszerek: só, őrölt feketebors, kk. tört chili (szeretjük az erőset), tk. egész és tk. őrölt római kömény (de az minden ételbe kell:)
  • egy-két fej vöröshagyma ha kicsik akkor három szépen pucolva, felvágva pároláshoz
  • 3-4 tvpaprika (ami a rádióparadicsom mellett van a zöldségesnél, hehe) és egy erős zöldpaprika is (ha akad) felvágva, mint a lecsóhoz
  • egy szép nagy jénai edény fedővel, amibe kicsi olivaolajat öntök vagy kikenem majd
  • 3-4 szép nagy paradicsom, amit megfosztok héjjától (én nagy lábosban kicsi lángon két centi vízbe teszem őket miután előzőleg késel X-eket vágtam rájuk: amint a víz felmelegszik félreteszem és miután kicsit kihült a paradicsom szinte magától leveti a héjját (a melegítős vizet ne öntsük ki, jól lesz felönteni vele a lencsét sütés előtt vagy rizst főzni benne) - felvágunk kockára
  • jénai tál. a lehető legnagyobb. fedője is meglegyen.
  • citromlé. ha lehet két egész citromot megmook, a vágódeszkán görgetem kis nyomás alatt: ekkor könnyen kifacsarhatom a levét (ezt egy krisnás szakácstól tanultam)

Bekapcsolom a sütőt 200 celsius fokra, mehet légkeveréssel.

Egy nagy serpenyőben kicsi olívaolajat felhevítek 8-as energián, beleszórom a kávéskanál tört chilipaprikát majd kávéskanál egész római kömény. Megpirulnak 3-4 másodperc alatt, ez a csonsz. Leveszem az energiát 3-asra (kicsit pihentetem: iszom egy korty pezsgőt) és beleteszem a hagymát pirulni. Megszórom csipet sóval és mehet bele a paprika. Jól elkeverem, lefedem és várom hogy kicsit összeessen. Ekkor beleteszem a paradicsomot és ezt is elkeverem. Nem kell készre párolni, mert még sülni is fog a lencsével! Lekapcsolom tehát az energiát és beleteszem az tk. őrölt római köményt, őrölök rá borsmalommal puszinyi fekete borsot és kostolom ehető lett-e. :) A lencsét a nagy edényből lecsepegtetem szűrőben. Ha elég nagy az serpenyőm és láthatóan belefér még e lencse is akkor nyertem és szépen összekeverem benne, ha nem (és persze nem) akkor a jénaiba rétegezem és próbálom úgy összekevereni okosan. (A jénai tál legyen olyan nagy, hogy egy centi maradjon a tetején mert forrni fog és nem akarjuk utána takarítani a sütőt!) Óvatosan felöntöm 3/4-ig a paradicsomok vizével.

 

A fedőt rátéve az addigra valameddig (100 celsius fok) melegedett sütőbe, középre, rácsra téve egy órát kell összesülnie a készig. Ekkor barom módra ne fogjuk meg és akarjuk kitenni mert iszonyú forró lesz az üvegtál (azbesztkesztyűben esetleg, de sajnos már nincsen meg. Türelmesen várjuk, hogy kihüljön. Tálaláskor citromlével meglocsolom és főzhetek mellé rizst vagy pitával-pirítóssal-laffával is klassz.

Nade másnap reggelire hidegen a legjobb, amikor kicsit összeérnek az ízek.

(Figyelem: Magában fogyasztva, kanállal, hidegen és csak ezt, három napon keresztül brutális következményekkel jár!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszte.blog.hu/api/trackback/id/tr121637433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása